Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2013 20:02 - ИЗГУБЕНАТА НАЦИЯ
Автор: vminev Категория: Други   
Прочетен: 2192 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 14.07.2013 00:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "ИЗГУБЕНАТА НАЦИЯ"
или 
"УБИТОТО СЪРЦЕ НА БЪЛГАРИНА"

Преди време започнах дебат с един познат, в който дебат за пореден път се удивих от изтритото национално чувство у българина - както по принцип, така и в частност - у човека, с когото спорих. Без значение че същият уважаваше Ото фон Бисмарк - един от най-отявлените врагове на българската нация и народ, човек, възпротивил се както на нашата свобода, за която свобода са умирали невероятни хора от нашият народ (бе да изброявам ли? Мнозина от вас сигурно не ги и познавате?!).
"О, неразумний юроде! Зачто се срамиш да се назовеш "болгарин"?" - бе написал Паисий от хилендарският манастир, по чието име и се наименувал "Хилендарский". Наблюдавам едно пълно, или дори срамно-частично непознаване и незнание на нашата история, на нашето историческо минало, на нашите царства, царе, велики управници и нашите войни, в които народът е вършил геройства в битки, пленявал знамена, сломявал хиляди араби, татари, византийци (гърци), унгари, турци, сърби, .... Величаем като глупави "великите" на другите народи. Склоняваме колене пред хора, които се почитат от другите народи, но които по един, или друг начин са вредили на нашият, на българският народ! Глупави хора, защо отхвърляте националните интреси? Защо презирате историческата правда?!

"Всички ме лъжете бе, хора! Защо говорите? ... Мълчете... мълчете... мълчете! Правдата, правдата, изядохте я, ядете я! - викаше извън себе си Илчовица." - из "Лудата", от Елин Пелин.

Вече да кажеш историческата истина се счита за насаждане на "етническа омраза" и можеш да бъдеш подведен под съдебна отговорност със съответното обвинение. Вече да прочетеш дори едно изследване (напр. - на Е.Грозданова, събрала подобни изседвания относно статистики за българският народ под османско робство), се счита за проява на лош вкус, на "неевропейско мислене и интелект". Бре, неразумний!! Зачто като четеш болгарската история оставаш все така глуп, нескопосан и недеен?

НЯКОЛКО ВЕКОВНИ ПРИМЕРА

В историческата наука периодът в българската история, наречен "Българско Възраждане", чийто безспорен връх и апогей, е априлското въстание, започва с написването на едно книжле. Сега сещате ли се за кое книжле говорим? То не е голямо, но струва години търсене, ходене из съседните кралства и земи на автора, много глад, мизерия, болести и накрая - мъчителна смърт. Да, това книжле е "История славеноболгарская" и неин автора е Паисий, йеромонах из Хилендарският манастир.
Пряк въпрос : имало ли е смисъл в очите на същият от написването на такъв, струващ му всичко, труд? Бил ли е буден народът ни? Искал ли е народът ни свобода? Желаел ли е да чуе и прочете такива редове? Как мислите вие? Категоричен отговор ни дава самият Паисий в своето въведение : "О, неразумний юроде! Зачто се срамиш да се назовеш "болгарен"?" Но спряло ли е това същият монах да пожертва живота и здравето си? Не. 

Друг велик българин е Стойко Владиславов, който преписва книгата на Пасий многократно. Прощавайте, пишещи на "6lyokavica", едно време не е имало компютри, с възможност за "copy-paste". Преписвали са на ръка - всяка буква, дума, изречение. Духът на книгата е преминавал през сърцето на преписвача - от първата до последната буква. 
"
Внимавайте вие, читатели и слушатели, роде български, които обичате и имате присърце своя род и своето българско отечество и желаете да разберете и знаете известното за своя български род и за ващите бащи, прадеди и царе, патриарси и светии как изпърво са живели и прекарвали. За вас е потребно и полезно да знаете известното за делата на вашите бащи, както знаят всички други племена и народи своя род и език, имат история и всеки грамотен от тях знае, разказва и се гордее със своя род и език.
Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия род и език. Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тая книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език. Преписвайте тая историйца и платете,нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!
Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели.
" - преработка според съвременният български книжовен език - Йорд. Иванов, София, 1914.
 Делото на Стойко Владиславов, познат в историята ни като "Софроний Врачански" - било ли е за времето си? Готови ли са били българите да пожелаят своята свобода? Не. Роби от робите. Свлечени в калта, унизени докрай, насилвани, убивани, мачкани, презирани. Но трябвало е някой да извика като лудата Илийца от разказа на Елин Пелин относно правдата и да прогласи истината - дали чут, или нечут - на да извика - и от - извън себе си!

Друг велик българин от периода на Българското Възраждане, е Георги Стойков, или Георги "Сава" Раковски. Човек, посветил живот и сили в служба на отечеството си. Работил, писал, гонен, затварян по тъмници, дори бичуван. Струвало ли си е спрямо времето, българино? Категорично и безпристрастно - НЕ. Но луд е бил Георги Раковски. Прозирал година след година тежкото ни положение - и икономическо и социално и духовно и душевно. Без минало. Без надежда за бъдеще, без нищо. РОБИ. Роби ли са днес моите братя, българите? Погледни и виж нашето образование, нашето училище, погледни във мерзките реклами, прокламиращи предимно секс и похот. Влез в МОЛ-а - символ на плитоумието и забавата на плътта. Символ на падналият интелектуализъм, интелигентност и мъдрост. Символ на временното, безсмисленото, на парите и измислената красота. Колко от тези, които губят веме в МОЛ-а биха отишли да се любюват на своите (своите!!!) планини, реки и долини? Колко от пленените в тази глупава и идиотска философия на европеизма и похотта, на плитките моди, пеперуденият живот и крехкост, повърхностното и елементаристичното, биха взели в ръка книгата на Раковски "Горски пътник"? Къде си ти днес, приятелю и къде ще бъдеш утре с това безхаберие, неволевост и безучастие?! 

ТЪПАНАТ БИЕ ЗА ВОСТАНИЕ И СЪРДЦАТА НИ СКАЧАТ ЗА БОЙ!

Васил Иванов Кунчев, получил в една от легиите на Раковски прякорът "Левский"(разбирай, читателю - "Лъвский"), вероятно поради дългият скок, който същият е правил по време на физическите тренинги. Той е следващият българин. Какво знаеш за него, българино? Какво знаеш за този символ на несломим дух и саможертва за своят народ, който народ самият той, апостолът на свободата ни нарича "спящий"? Струвало ли си е саможертвата? Години лишения, мизерство, глад, студ, бягане, затвор, опасности, ....? Чуй ме, братко българино - истината е, че не си е струвало и жестокото доказателство си ти. Прости ми, ако си посветил малко от драгоценното време и вместо пореден плитък филм, в който секс и смърт, кръв и похот се преплитат, си отворил страниците на някоя история за българските предели, чел си за Испор, наименуван още и Аспарух, хан Крум Страшний, за Персиян, за Борис Покръстителя, за Симеона,.... за великите комитски синове Давид, Аарон, Моисей и Самуил (кръстени на библейски личности),за Асеневци, Ивайло "Бърдоква", за Иван Александър ... но да не пиша повече - "мълчи, сърдце, поспри ти...!
Ние днес ходим на 3D кино, пълним си главите с просташки изрази и плитка режисура, хапваме в "Happy" и ... къде има българско наименование на закусвалня, въобще? Не можем да прочетем във Фейсбуука и един апел за помощ на умиращ човек, за дете, което страда от тежка болест и чието лечение струва десетки хиляди лева. Мислим така : "Бе то аз за мене си немам..." - о, глупав българино!!! Ако така мислеше Паисий? Ако така Левский мислеше? Не дадоха ли те себе си за твоята свобода, която днес нищо не чини в очите ти? 


О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето

" - Христо Ботев, "Обесването на Васил Левски"

АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ - СИМВОЛ НА БЕЗУМИЕТО И ОТЧАЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ ПОРОБЕН НАРОД

Исторически, експертите, които са изследвали това явление, го наричат "саможертвено" - о, простете за неевропейският и насаждащ отрицателни чувства във възвишените ви души, израз! Простете, че ви давам за пример убити герои, дали живота и кръвта си българи... вашите деди и бащи, глупи сънародници! Те са станали като един народ и викът им за свобода е проехтял в робските води и талази, установени от кадийската власт в тези земи. Девизът им бил прост : "Свобода, или смъртъ!" и те го изпълнили. Прости ми, скъпи поевропейчен българино, че ти споменавам кланета, бесила, изнасилвания на твоите майки и сестри, прости ми, че ти издигам за пример хора, които не са завършили висше образование, не са ходили в МОЛ, не са знаели, че един ден ти ще даваш мило и драго да видиш поредният тейлър на най-якият и нов филм със "Скалата", с Джейсън Стейтън, Джет Ли, или някой друг - прости ми! 

Бунтът бе помазан. В горските усои
паднаха убити всичките герои.
Сам Хаджи Димитър между них оста,
защото числото надви храбростта.
Първото движенье, първата дружина
дойде като буря, като сън премина —
метеор невиден в една тъмна нощ.
Букаците диви трепереха йощ
от гърма на боя, от таз нова дума:
„Свобода“, що мина из тяхната шума,
и екът разнесе като един дъх
от урва на урва и от връх на връх,
дето снегът мята бяла си покривка.
Юнаците спяха без гроб, без завивка,
на връх планината. Ни един от тях
боя не остави, не усети страх,
защото когато Дунава минаха,
кръстосани саби мълком целуваха,
защото на всички в гордите души
свободата сила и кураж внуши.
Командата беше: на месо удрете!
Лозинката беше: момчета, умрете!
И гордият Ванков издигаше с гнев
из дима високо свиления лев.
И смъртта беснейше на сганта из роя,
и стотина турци паднаха във боя.
Пашата уплашен и с навъсен лоб
изпрати сто пушки срещу един роб,
и хиледи вълци срещу една чета,
минала кат сянка по тия полета…
И момците наши умряха със чест…
...
Бъдещето цяло
аз го виждам ясно като в огледало,
скоро ще да рухне зверската ви власт,
за бой, отмъщенье, за смърт, за свобода…
Но ази умирам!… Да живей народа!…
Смърт или свобода!“

И кога се люшна из въздуха он,
то хиледи гърди издадоха стон
и дълго йощ време там под небосвода
кънтяха тез думи: „Свобода, свобода!
Смърт или свобода!


- Иван Вазов, "Ботев

Драги читателю, днес живееш в уникално време. Днес това, което е наложено от европейските нации като робство над българите има историческата възможност да бъде отменено. Ти можеш да участваш и само недей казва, че няма смисъл, защото днес щеше да носиш чалма и да не знаеш кой си, ако твоите деди и бащи мислеха като теб. Редица исторически значими и съдбоносни мигове са станали и са се сбъднали поради куража, смелостта и упоритостта на нашите предтечи. Нашите бащи. Нашите майки. Нашият народ. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. Днес ние живеем като част от империята на Европейските обединени нации. И не просто "част", но "робска част".

Аз протестирам, защото :

1. Обичам децата си и имам надежда, вяра и молба към Бога за промяна

2. Отказвам да си затварям очите, да приемам да съм част от апатичното мнозинство 

3. Много добре зная, че бъдещето ще бъде решено от Всемогъщият, а не от хора 

4. Така че скланям нози пред Него и след това се изправям, за да дам своят принос в написването на историята. Историята за България - една нация, която чезне под европейските ледове

ТИ КАКВО ЩЕ ПРАВИШ?



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minevv - da
08.01.2014 14:50
браво
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vminev
Категория: Други
Прочетен: 161488
Постинги: 62
Коментари: 107
Гласове: 225
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930